2 stycznia 2014

Słodkie rozpoczęcie nowego roku


 Dziś chciałam Was uraczyć przepisem na przepyszne waniliowe babeczki ze śmietaną i czekoladą. Używam tego przepisu bardzo często jako bazę i znalazłam go w magazynie "Smaki życia", jednak trochę go zmodyfikowałam. Stwierdziłam, że te muffinki piekłam wystarczająco wiele razy, żeby teraz móc pobawić się przepisem. Efekty - zasmakujące ;) A zdjęcia równie świeżutkie, bo z Sylwestra. Babeczki piekłam z okazji rocznicy ślubu rodziców i uważam, że czasem takie smakołyki mogą służyć za mały, słodki prezent.

 Przepis (na 12 babeczek):
  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g cukru 
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • kilka kropel aromatu waniliowego 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml mleka 
  • 120 ml oleju
  • 2 jajka
  • małe opakowanie śmietany 30% lub 36% (ok. 200 ml)*
  • 3 łyżki cukru pudru
  • czekolada gorzka/mleczna
  • ozdoby cukrowe do dekoracji (opcjonalnie)
* SKŁADNIKI DO KREMU


 Mąkę przesiać z proszkiem do naczynia. Dodać oba cukry, wymieszać. W innym naczyniu połączyć mleko, olej i jajka. Zmiksować i połączyć z suchymi produktami. Gotowe ciasto nałożyć do papilotek lub bezpośrednio wlać do formy (wtedy należy natłuścić blachę).
Piec około 20/25 minut w temperaturze 180 st. C
Śmietanę ubić z cukrem na sztywno. Udekorować wystudzone muffinki, posypać startą czekoladą. Ozdobić.
Smacznego :)




Nawiązując do tego, że mamy już nowy 2014 rok
2014 please be...the best :) 
Adwa

1 komentarz:

  1. Hm, dzięki za podzielenie się przepisem. :) Na pewno go wykorzystam, bo akurat ostatnio myślałam o tym, żeby upiec muffinki, więc czemu nie spróbować z Twojego przepisu, kiedy te na zdjęciu prezentują się tak smacznie? :) Chodź pewnie moje tak ładnie nie będą wyglądać... ale zobaczymy! :) :*

    OdpowiedzUsuń