Dziś chciałam Was uraczyć przepisem na przepyszne waniliowe babeczki ze śmietaną i czekoladą. Używam tego przepisu bardzo często jako bazę i znalazłam go w magazynie "Smaki życia", jednak trochę go zmodyfikowałam. Stwierdziłam, że te muffinki piekłam wystarczająco wiele razy, żeby teraz móc pobawić się przepisem. Efekty - zasmakujące ;) A zdjęcia równie świeżutkie, bo z Sylwestra. Babeczki piekłam z okazji rocznicy ślubu rodziców i uważam, że czasem takie smakołyki mogą służyć za mały, słodki prezent.
- 250 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 ml mleka
- 120 ml oleju
- 2 jajka
- małe opakowanie śmietany 30% lub 36% (ok. 200 ml)*
- 3 łyżki cukru pudru
- czekolada gorzka/mleczna
- ozdoby cukrowe do dekoracji (opcjonalnie)
Mąkę przesiać z proszkiem do naczynia. Dodać oba cukry, wymieszać. W innym naczyniu połączyć mleko, olej i jajka. Zmiksować i połączyć z suchymi produktami. Gotowe ciasto nałożyć do papilotek lub bezpośrednio wlać do formy (wtedy należy natłuścić blachę).
Piec około 20/25 minut w temperaturze 180 st. C
Piec około 20/25 minut w temperaturze 180 st. C
Śmietanę ubić z cukrem na sztywno. Udekorować wystudzone muffinki, posypać startą czekoladą. Ozdobić.
Smacznego :)
Nawiązując do tego, że mamy już nowy 2014 rok
2014 please be...the best :)
Adwa
Hm, dzięki za podzielenie się przepisem. :) Na pewno go wykorzystam, bo akurat ostatnio myślałam o tym, żeby upiec muffinki, więc czemu nie spróbować z Twojego przepisu, kiedy te na zdjęciu prezentują się tak smacznie? :) Chodź pewnie moje tak ładnie nie będą wyglądać... ale zobaczymy! :) :*
OdpowiedzUsuń